Точність і достовірність вимірювань - на першому місці в цеху №17

Щорічно в четверту неділю травня в нашій державі відзначається День хіміка. Цьому професійному святу колектив Центральної ла­бораторії комбінату надає таке ж високе значення, як і Дню металурга і гірника України, який в середині року відзначає весь комбінат. Це привід не тільки побажати теплі слова, а й підбити підсумки, ще раз акцентувати увагу на виконанні поточних планів робіт.

Відвідавши цех №17, ми були приємно здивовані злагодженою роботою працівників, чистотою на їх робочих місцях, привітним настроєм лаборантів. Кожен з цих фахівців чітко знає свою роботу, допомагає товаришам. Тут виконуються аналізи на замовлення цехів комбінату, всі результати вимірювань своєчасно фіксуються в журналах для подальшого прийняття рішень. Цей процес йде безупинно, оскільки пов’язаний з безперервним виробництвом. Персонал лабораторії чітко планує свій робочий час, своєчасно готує посуд і реактиви, щоби встигнути виконати черговий аналіз. Чітка і злагоджена робота цього дивного колективу, основу якого, до речі, становлять жінки - величезна заслуга начальників лабораторій і особисто керівника цеху №17 Надії Семенової, яка сама багато років працювала на посаді інженера-лаборанта і набула колосального досвіду.

Багато хто знає, що в ЦЛК працюють справжні професіонали, які турбуються про якість вимірювань, тому вже з порога тут відчувається довіру. Фахівці Центральної лабораторії тісно пов’язані з виробничниками, їх можна зустріти за роботою в багатьох структурних підрозділах нашого підприємства. Вони забезпечують аналітичний контроль технологічних процесів виробництва основних і допоміжних цехів, якості сировини, що надходить, матеріалів і готової продукції.

Ми помітили, що, незважаючи на свято, у співробітників цеху №17 багато турбот. Зараз основна з них - підготувати Центральну лабораторію до оцінки технічної компетентності на проведення вимірювань. Важливість цієї стандартної процедури для колективу важко переоцінити, оскільки її успішне проходження дає можливість цеху працювати далі. Моніторинг показав готовність Центральної лабораторії проходити цю атестацію, і адміністрація впевнена в тому, що цех успішно впорається з усіма завданнями, як і раніше.

У минулому році наша газета писала про те, що в ЦЛК почалися роботи з розробки та атестації стандартних зразків підприємства для титану губчастого. Тоді, за прогнозами фахівців, економія в результаті впровадження тільки монолітних зразків становила б близько ста тисяч гривень на рік. І очікування цеху виправдалися: завдяки використанню стандартних зразків Центральній лабораторії вдалося заощадити в вісім разів більше коштів, що зробило свій внесок в покращення фінансового стану комбінату. Цех №17 продовжує подібну роботу і в нинішньому році, розробляючи стандартні зразки підприємства для титанових сплавів Grade-1 і Grade-2. Крім того, планується створення стандартних зразків для високотехнологічних сплавів ВТ20, ​​розроблених працівниками цеху №9. Роботи в цьому напрямку розпочнуться після закупівлі необхідних стандартних зразків для проведення атестаційного аналізу.

Впродовж 2018 року цех №17 розширив обсяги аналізів за рахунок збільшення номенклатури вхідного контролю, зокрема - металів і сплавів, що надходять на комбінат. Обсяги робіт підвищилися, а цех №17 через низький рівень заробітної плати вперше зіткнувся з кадровою проблемою: перш за все, відчувається нестача інженерно-технічних працівників. У цеху цінують і намагаються утримати кожного фахівця, який налаштований на ефективну і плідну працю, вносить свої пропозиції щодо розвитку виробництва, але це далеко не завжди вдається. На щастя, зберігся кістяк лабораторії - досвідчені, висококваліфіковані співробітники. Колектив дорожить кожним з них, оскільки цінність цих людей - в їх глибоких знаннях і наставницьких навичках. Керівники та інженери з числа такого персоналу підтримують безперервний процес навчання лаборантів на робочих місцях і самі підвищують свою кваліфікацію. Так, наприклад, в минулому році два співробітника цеху отримали свідоцтва в Національному науковому центрі «Інститут метрології» Харкова за програмою «Розробка та валідація методик вимірювання».

Незважаючи на те, що праця інтенсифікувалася, а застаріле вимірювальне обладнання ускладнює роботу, колектив завдяки високим знанням, умінням і сумлінності підтримує марку якості лабораторії, високий рівень довіри серед внутрішніх і зовнішніх замовників вимірювань. У ЦЛК відзначають, що їхні вимоги задовольняються повністю, а оцінка зовнішніх споживачів послуг лабораторії становить 4,9 бала з п’яти. Не стоїть на місці молодіжне життя цеху. За підсумками першого кварталу цього року молодіжний колектив Центральної лабораторії займає третій рядок рейтингу серед всіх структурних підрозділів комбінату, що є значним досягненням.

Зі святом колектив ЦЛК привітав начальник управління якості Олександр Алексеєнко:

- Шановні працівники цеху №17! Ваша праця є надзвичайно важливою для нормальної роботи всього титано-маг­нієвого комплексу нашого підприємства. Завдяки точному виконанню аналітичного контролю сировини та готової продукції в Центральній лабораторії, ми бачимо об’єктивну оцінку процесів, що відбуваються, маємо можливість ними управляти і приймати зважені рішення. Все це було б нездійсненно без властивого вам багатого виробничого досвіду і високого професіоналізму. Адже саме ці якості допомагають справлятися з труднощами і кожен день підтримувати престиж професії хіміка. На ваших тендітних жіночих плечах лежить велика відповідальність, і будь-яка помилка може коштувати дуже дорого. Особливі слова подяки - ветеранам цеху. Багато з вас і сьогодні працюють на виробництві, передаючи свої безцінні знання і досвід молодому поколінню.

Від щирого серця бажаю вам міцного здоров’я, сімейного щастя і благополуччя! Дякую вам за сумлінне ставлення до праці, професіоналізм і вірність традиціям. Успіхів вам і довгої, плідної праці в ім’я процвітання нашого комбінату.