Володимир Сивак: «Якщо держава не перегляне тариф на електроенергію для енергоємних металургійних підприємств, під загрозою опиниться в цілому робота ЗТМК».

Директор ТОВ «ЗТМК» Володимир  Сивак напередодні професійного свята Дня металурга і гірника України підбив підсумки роботи трудового колективу нашого  підприємства, оприлюднив наші головні здобутки, визначив основні проблемні питання та підходи до їх вирішення, а також поставив перспективні завдання на подальший розвиток виробництва і підвищення якості продукції.

ТОВ «ЗТМК» - це понад 120  мільйонів гривень податків, 3,5 тисячі робочих місць і близько 60 млн доларів валютних надходжень щорічно.

- Якими були виробничі, економічні показники ЗТМК за результатами минулого 2018 року?

Протягом 2018 року ЗТМК вимушено працював в умовах обмеженого енергопостачання, що не дозволило нам реалізувати плани щодо істотного нарощування виробництва титанової губки. У той же час, нам вдалося зберегти виробництво губки на рівні 2017 року, яке в 2018 році склало понад 7 тис. тонн. Крім того, ми суттєво збільшили виробництво продукції нового і стратегічно важливого напрямку - титанових злитків, яка за рік зросла на 51% і склало 192 т.

Також завдяки впровадженню проектів з підвищення ефективності виробництва, ми досягли істотної економії коштів. Ці гроші були спрямовані на підвищення заробітної плати для працівників, яка в 2018 році зросла на 20% і в середньому склала близько 11 тис. грн.

Податки та інші платежі в 2018 р в порівнянні з 2017 р виросли на 22,2% і склали майже 120 млн грн. З них відрахування до державного бюджету склали близько 9,5 млн грн., до місцевого бюджету - майже 120 млн грн.

- Які нові продукти освоїли? На які нові ринки вийшли?

У 2018 року окрім виробництва традиційних для нашого підприємства  однокомпонентних титанових злитків, комбінат вперше почав випускати злитки легованих сплавів, тобто з додаванням до титану ряду інших хімічних елементів.

Зокрема, ми налагодили випуск титанових злитків з п’ятикомпонентного сплаву ВТ20, ​​що складається з п’яти основних складових - титану, алюмінію, ванадію, молібдену і цирконію. Використання в складі додаткових хімічних елементів істотно покращує фізико-хімічні властивості продукту, такі як міцність, стійкість до високих температур, корозії і інші. Тому така продукція є більш затребуваною і конкурентоспроможною на світових ринках.

У 2018 році нам вдалося практично повністю завантажити цех з виробництва титанових злитків. За рік їх виробництво збільшилося на 51% і склало 192 т і з них виробництво злитків з легованих марок ПТ-1М, 3М, ВТ-20 і Grade 5 склало 26,5 т.

На відміну від титанової губки, виробництво злитків є якісно новим етапом в переробці титану, а продукція має більш високу додану вартість.

- Який об’єм інвестицій  комбінат отримав у 2018 році і на що вони витрачені?

Через постійне зростання вартості електроенергії і витрат на її оплату, ми були змушені згорнути масштабні інвестиційні проекти, що вимагають великих капіталовкладень. Тому в 2018 році ми зосередилися на модернізації і проведенні капітальних ремонтів виробничих потужностей, необхідних для підтримки нормальної роботи підприємства.

Зокрема, ми провели ряд капітальних ремонтів на основних виробничих ділянках. Найбільшими з них є запуск нової установки з обробки тетрахлориду титану, необхідного для виробництва титанової губки, капітальний ремонт однієї з трьох рудно-термічних печей, ремонт пічного обладнання з виробництва титанової губки.

Одним з ключових елементів, які допомагають оптимізувати витрати на модернізацію, є наявність на комбінаті своїх технічних підрозділів. Це дозволяє нам своїми силами проводити більшість всіх поточних робіт з ремонту та обслуговування обладнання без залучення сторонніх організацій і додаткових витрат.

У той же час, ще в 2017 році менеджментом підприємства була розроблена і представлена ​​нова Стратегічна програма розвитку і технічної модернізації виробництва ЗТМК. Програма пройшла всі необхідні експертизи, однак так і не була затверджена Фондом держмайна.

Інвестиції на проведення програми модернізації, передбачені інвестиційним договором з Tolexis Trading Limited, інвестором перераховані в повному обсязі. Тому, як тільки Фонд затвердить нову програму, ми готові приступити до повномасштабної модернізації виробництва.

- Які проблеми довелося вирішувати  останнім часом? Як це вплинуло на виробничі показники?

Протягом останніх років основною проблемою для ЗТМК залишається висока вартість електроенергії. Частка її в собівартості титанової продукції становить понад 40%, тому вартість електрики є ключовим фактором, що впливає на собівартість кінцевої продукції.

Тільки з жовтня 2013 року тариф на електроенергію  збільшився в два рази, що для ЗТМК склало понад 1,2 млрд грн. додаткових витрат.

При цьому, з шести країн так званого «титанового клубу», які мають найбільші в світі потужності з виробництва титанової продукції, тариф на енергоносії в Україні найвищий. Наприклад, в Казахстані, який є основним конкурентом України, вартість електроенергії для титанової промисловості нижче на 60%, в Росії - на 50%, в Японії, Китаї і Сполучених штатах Америки - на 20-30%.

Через високу собівартість продукції в останні роки підприємство втратило можливість працювати з прибутком. Також через постійне зростання вартості електроенергії, підприємство не має можливості в повній мірі розраховуватися з контрагентами.

Такою тарифною політикою держава по суті штучно загнала ЗТМК в боргову яму. Тільки за 2018 рік ми направили понад десяти звернень в НКРЕКУ, Кабінет Міністрів та інші органи державної влади, інформуючи про ситуацію, що склалася з проханням переглянути тариф на електроенергію для титанової промисловості.

Ніяких заходів з боку уряду поки прийнято не було. Якщо держава не перегляне тариф, під загрозою можливість роботи комбінату в цілому. А це сотні мільйонів гривень податків, 3,5 тисячі робочих місць і близько 60 млн доларів валютних надходжень щорічно.

- Які ведуться проекти щодо підвищення ефективності  та, зокрема, енергоефективності виробництва?

Через постійне зростання вартості електроенергії і витрат на її оплату, нам довелося згорнути заплановані масштабні проекти, що вимагають великих капіталовкладень. Але в той же час, ми переорієнтувалися на реалізацію проектів, які можемо проводити силами своїх технічних підрозділів.

Наприклад, ми змінили технологію плавки в рудотермічних печах, в результаті чого вдалося на третину знизити викиди заліза в атмосферу. В абсолютних величинах це зниження становить 11 тонн щорічно.

Крім того, ми запустили проект із сортування та вторинної переробки відходів. На кожному виробничому ділянці були обладнані спеціально відведені місця, куди збираються різні види відходів. Після сортування, частина відходів повторно повертається у виробничий цикл, а відходи, що містять в своєму складі небезпечні речовини, ми перепродуємо спеціальним ліцензованим компаніям. Вони витягають з них цінні речовини і після цього самостійно утилізують. Таким чином, крім екологічного ефекту, тільки за 2018 рік нам вдалося реалізувати майже 3 тонни відходів та отримати близько 15,5 мільйонів гривень додаткового доходу.

- Чи закінчилася судова тяганина щодо розірвання контракту державно-приватного партнерства та повернення ЗТМК у державну власність  за позовом САП?

Компанія Tolexis Trading Limited оскаржила у Верховному суді рішення судів першої та апеляційної інстанцій про повернення ЗТМК в державну власність. Колегія суддів Верховного Суду скасувала рішення першої та апеляційних інстанцій, оскільки вони не відповідають нормам українського законодавства. За рішенням суду справа відправлена на повторний розгляд до Господарського суду Запорізької області.

- Ця судова тяганина блокує роботу підприємства?

В Україні немає внутрішнього ринку споживання титану, тому ЗТМК повністю залежить від міжнародних покупців. А через підвищення ризиків, міжнародні партнери неохоче укладають довгострокові контракти, від яких безпосередньо залежить завантаження і стабільність роботи підприємства. Також, через необхідність з боку міжнародних партнерів мінімізувати потенційні ризики, ми опиняємося у більш слабкій переговорній позиції і часто змушені погоджуватися на менш вигідні умови співпраці, щоб утримати клієнтів.Тому наявність судових процесів навколо підприємства негативно позначається як на співпраці з міжнародними партнерами, так і на роботі підприємства в цілому.

- Які інвестиційні плани на поточний 2019 рік?

На що підуть ці інвестиції?Через постійне зростання вартості електроенергії і витрат на її оплату, ми були змушені згорнути масштабні інвестиційні проекти, що вимагають великих капіталовкладень. Тому як і в 2018 році, в поточному році ми також плануємо зосередитися на модернізації та проведенні капітальних ремонтів, необхідних для підтримки нормальної роботи підприємства.

У той же час, ми чекаємо, коли Фонд держмайна затвердить проект оновленої програми стратегічної модернізації підприємства, яка була запропонована ще в 2017 році.  Повторюся, кошти на модернізацію, передбачені інвестиційним договором з Tolexis Trading Limited, інвестором перераховані в повному обсязі. Тому як тільки Фонд затвердить програму, ми в найкоротші терміни готові приступити до повномасштабної модернізації виробництва.