Незважаючи на скорочення виробництва, обсяг робіт ЦЛК не зменшується

У непростій обстановці колектив Центральної лабораторії комбінату готується до Дня хіміка. Зазвичай цех №17 зустрічає професійне свято з певними підсумками своєї роботи, так було і цього разу. Ми пересвідчилися, що, незважаючи на складні для нашого підприємства часи, Центральна лабораторія продовжує плідно працювати на благо комбінату, пристосовуючись до умов сьогодення.

У нашому інтерв'ю до Дня хіміка начальник цеху №17 Надія Семенова розповідає про виробниче життя цього структурного підрозділу комбінату, ділиться успіхами і зазначає, на чому слід акцентувати увагу в подальшому.

- Які досягнення ви можете відзначити в роботі ЦЛК і яке головне завдання постає перед вашим колективом в поточному році? Що воно має на увазі?

- У даний час Центральна лабораторія комбінату має Свідоцтво про визнання компетентності, видане ПАТ «Інститут титану» відповідно до вимог СОУ 74.9-001:2017 «Оцінювання та визнання компетентності суб'єктів господарювання та їх підрозділів щодо проведення вимірювань на добровільних засадах. Загальні вимоги та порядок проведення». Технічна компетентність ЦЛК підтверджена в червні 2019 року ПАТ «Інститут титану» на підставі моніторингу діяльності нашого цеху за період з 26 червня 2017 року по червень 2019 року. Минулого року ми брали участь у міжлабораторних атестаційних аналізах при розробці стандартних зразків СН 021 - СН 026 складу сталей легованих і чавунів для спектрального та газового аналізів, розроблених ПрАТ "Метал та Якість" (м. Запоріжжя) згідно ДСТУ-Н ISO Guide 35:2006. Якість результатів атестаційного аналізу і порівняльних випробувань були задовільними. Також Центральна лабораторія продовжує розробляти стандартні зразки підприємства (СЗП). Це дуже вигідна справа: наприклад, економія коштів на закупівлю державних стандартних зразків за рахунок використання СЗП, розроблених ЦЛК, склала у 2019 році понад один мільйон гривень.

Головним завданням цеху №17 залишається видача достовірних результатів вимірювань, і їх важливість для наших виробничників є високою: ґрунтуючись на достовірних результатах, вони зможуть своєчасно відкоригувати технологічні процеси для отримання якісної продукції, забезпечити використання якісних сировини, матеріалів. І, звичайно ж, - це гарантія поставок споживачу продукції, яка має встановлені вимоги.

- Розкажіть про результати розробки стандартних зразків підприємства для титанових сплавів Grade-1 і Grade-2. Чи впроваджені вони у виробництво, чого вдалося досягти при їх використанні?

- Ці стандартні зразки розроблені і зараз знаходяться на стадії впровадження. Завдяки їх застосуванню знизяться витрати комбінату. Нагадаю, що державні та імпортні стандартні зразки дорогі, тому купувати їх не завжди доцільно. Ми продовжуємо розробки у цьому напрямі, завдяки рівню підготовки наших фахівців такі завдання легко вирішуються. Головне питання - у фінансуванні цих проектів. Наприклад, зараз у наших планах - створення стандартних зразків підприємства для високотехнологічного сплаву ВТ20. Щоби провести їх метрологічну атестацію, очікуємо придбання комбінатом державних стандартних зразків.

- Збільшився або зменшився обсяг робіт, виконуваних ЦЛК у порівнянні з минулим роком, і з чим це було пов'язано? Чи впроваджувалися в цеху нові методи / методики вимірювань для скорочення часу отримання результату аналізу, підвищення точності і достовірності вимірювань?

- Не дивлячись на скорочення виробництва, обсяг робіт ЦЛК не зменшується у зв'язку зі значним розширенням вхідного контролю продукції, матеріалів, виробів. Перед Центральною лабораторією постійно постають нові задачі з контролю готової продукції. І тут дуже важлива роль персоналу, його внесок у виконання цілей, які поставив перед собою цех №17. Добре, що наш штат зараз повністю укомплектований, тому ми маємо змогу справлятися з новими викликами.

Приємно відзначити, що Центральну лабораторію по праву називають одним з тих структурних підрозділів комбінату, в яких процес раціоналізаторства не зупиняється. І нехай фінансовий стан ЗТМК поки не дає змоги купувати нове вимірювальне обладнання, ми прагнемо відповідати вимогам сучасності, максимально використовуючи внутрішні ресурси. Наприклад, останнім часом нами запроваджено рентгенофлуоресцентний метод визначення діоксиду титану в шихті титанвмісній на спектрометрі «Rigaku Nex QC». Річний економічний ефект впровадження нової методики склав 118 000 грн/рік.

- Чи залишається високою ступінь задоволеності внутрішніх і зовнішніх замовників якістю послуг, що надаються ЦЛК?

- Так. Оцінка задоволеності від цих замовників становить в середньому 4,74 бала, що відповідає вимозі - вони задоволені, їх очікування виправдані. Незважаючи на певні труднощі, завдяки чіткій організації роботи персоналу, нашим висококваліфікованим і досвідченим співробітникам цей показник збільшився у порівнянні з 2018 роком.

- Де персонал Центральної лабораторії навчався і підвищував кваліфікацію впродовж червня-грудня 2019 - січня-травня 2020 року? Які знання, навички, сертифікати отримали співробітники?

- За 2019 рік 20 наших співробітників отримали і закріпили свої знання на курсах цільового призначення, дев'ять - пройшли перепідготовку за професією з видачею посвідчень. Четверо фахівців ЦЛК навчались у Державному науковому центрі «Інститут метрології» міста Харків з отриманням свідоцтва, шестеро - брали участь в семінарі «Нові інструментальні рішення для контролю якості на підприємствах металургійного та гірничо-збагачувального комплексу» з отриманням сертифікатів. Персонал також активно відвідує семінари з різних тематик, які організовує відділ кадрів і підготовки кадрів.

- Розкажіть про роботу цеху в період епідемії COVID-19. Кому належить ідея розробки дезінфікуючого розчину і які лабораторії займаються його приготуванням? Які заходи в вашому цеху робляться для того, щоб убезпечити персонал від нової коронавірусної інфекції?

- Дезінфікуючий розчин почали готувати в нашій хімічній лабораторії у березні за наказом директора Володимира Сивака. Цю відповідальну задачу поклали на лаборантів Світлану Алюшеву і Тетяну Грачову. Вони - висококласні фахівці, колектив їм довіряє. Ці жінки не підводять, і всі структурні підрозділи забезпечуються дезінфектором в повному обсязі. Крім того, у нашому цеху суворо дотримуються всіх карантинних заходів: мінімізований доступ сторонніх осіб в приміщення лабораторій, введений масковий режим, створені умови для обробки взуття біля входу в цех, підлоги і поверхні обробляються три рази на день гіпохлоритом кальцію, ми використовуємо дезінфікуючий розчин для рук тощо. Крім того, постійно контролюємо дотримання вимог керівництва і інформуємо персонал про профілактику респіраторних захворювань.

* * *

З Днем хіміка працівників Центральної лабораторії вітає начальник управління якості Олександр Алексеєнко:

Шановні співробітники цеху №17! Напередодні вашого професійного свята прийміть вітання і слова подяки за ваш складний відповідальний труд, цілеспрямованість та відданість своїй професії. Ви пов’язали долю з однією з найважливіших сфер діяльності комбінату, і наші успіхи були б неможливими без високого професіоналізму вашого колективу. Ваш рівень підготовки, досвід, працьовитість і злагодженість у роботі дають нам змогу укладати договори з зарубіжними компаніями. Упевнений, що і надалі ваша відданість справі принесе нові вагомі здобутки та під час епідемії стане надійною запорукою безпеки титаномагніївців.

Окремі слова подяки від мене — для ветеранів цеху. Ви змогли передати своїм колегам не тільки колосальний досвід, а й мотивованість, уміння знаходити правильний вихід у будь-яких ситуаціях. Ваші напрацювання, цінні поради актуальні і зараз.

Бажаю всім хімікам — тим, хто у даний час працює на нашому комбінаті, і тим, хто пішов на заслужений відпочинок, — успішних починань, нових ідей і здійснення всіх задумів! Міцного вам здоров’я, родинного затишку, добробуту та особистого щастя.